RESULTAATGEBIED 8.1 - Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Wat wilden we bereiken in 2017 ?

Effect indicator

Streven

Resultaat over 2017

Bron

Wat hebben we daarvoor gedaan in 2017?

Inwoners kunnen zo lang mogelijk zelfstandig functioneren en wonen
(Beleidsnota Wmo 2012-2015 en Beleidsakkoord)

% ouderen (65+) in de periode 2013-2017 dat aangeeft weinig regie over het eigen leven te hebben

<5% in 2016

2017:  17% (gemeten in 2016)

GGD-monitor

  • Periodiek is er overlegd tussen gemeenten in de regio Brabant Zuidoost en de zorgverzekeraars CZ en VGZ. Tijdens dit overleg wordt kennis gedeeld en afgestemd ten behoeve van integrale zorg en ondersteuning.
  • Zowel in BOV/Kempenverband als lokaal is doorlopend gewerkt aan optimalisering van de geboden ondersteuning. Zorgaanbieders denken mee aan de regionale, fysieke en digitale overlegtafels. Ook is de evaluatie van het resultaatgericht indiceren en inkopen van Wmo-begeleiding afgerond. En er is een bijeenkomst georganiseerd om de bekendheid van en samenwerking met maatschappelijke initiatieven te vergroten.
  • Samen met Eindhoven, de regiogemeenten en betrokken partijen is er gewerkt aan een visie voor de doordecentralisatie en transformatie van beschermd wonen.
  • Het uitvoeringsplan voor het VN-verdrag moet nog worden opgesteld. In dit plan komen acties die er voor zorgen dat mensen met een beperking beter in de Bestse samenleving kunnen meedoen.
  • Er is een start gemaakt met uitvoering van acties uit de nota's maatschappelijke ondersteuning en zorg + wonen en zorg:
    • In de prestatieafspraken 2018-2021 met woningcorporaties is  opgenomen dat, bij renovatie van, bestaande huurwoningen deze indien mogelijk ook gelijk levensloopbestendig worden        gemaakt. Ook is opgenomen dat de mogelijkheden voor het toepassen van 'woonkeur' worden onderzocht.
    • Er is een aanzet gemaakt om lokaal een blijverslening op te stellen.
    • Er is afstemming geweest tussen verschillende organisaties die bij oudere inwoners thuis komen.
  • De monitor sociaal domein rapporteert periodiek over Wmo maatwerkvoorzieningen.

% cliënten dat tevreden is over de manier waarop de Wmo ondersteuning bijdraagt aan het zelfstandig kunnen blijven wonen

>95% in 2017

2017: - *

*Doordat vanaf 2016 de opzet van het wettelijk verplichte KTO landelijk veranderd, is de vraagstelling niet meer exact gelijk aan voorgaande jaren. Het resultaat is daarom niet beschikbaar.
In de begroting van 2018 is deze indicator niet meer opgenomen.

KTO-Wmo
(KTO: klanttevredenheidsonderzoek)

Aantal cliënten met een maatwerk
arrangement Wmo per 10.000 inwoners

< 440 cliënten per 10.000 inwoners in 2017

2017: 505

Gemeentelijke administratie

Inwoners met hulpvragen in het sociaal domein krijgen snel, adequaat en indien nodig integraal  ondersteuning aangeboden.
(Beleidsplan Jeugd 2015-2018 / Nota van AWBZ naar Wmo)

Aantal wachtenden op ondersteuning door het Ondersteuningsteam Bestwijzer en Specialistenteam gedurende het jaar 2017 vanaf het moment van aanmelding.

0 in 2017

2017: 0

I-Samenlevingszaken

  • Het proces met de belangrijkste beslismomenten binnen het Ondersteuningsteam is beschreven.
  • Er is een definitief gezinsplan ontwikkeld.
  • Richtlijnen voor de werkwijze van het Ondersteuningsteam zijn aangescherpt.
  • De aansluiting van leerplicht, Wmo en werk & inkomen op het Ondersteuningsteam is uitgedacht ter voorbereiding op de implementatie hiervan.
  • Het Ondersteuningsteam is versterkt met een gedragswetenschapper en een medewerker met expertise op het terrein van jeugdbescherming. Dit ter voorbereiding op de zorg voor huishoudens met zeer complexe meervoudige problematiek en op het terrein van veiligheid.

% huishoudens dat contact heeft met het Ondersteuningsteam Bestwijzer en/of Specialistenteam en daar één contactpersoon heeft

100% in 2017

2017: 100%

I-Samenlevingszaken

Inwoners weten de weg te vinden naar (correcte informatie over) ondersteuning als ze dit nodig hebben en ervaren dit als positief (Beleidsnota Wmo 2012-2015)

% volwassenen (18-64 jaar) en
ouderen (65+) dat in de periode 2013-2017 informatie wil over één of meerdere Wmo-voorzieningen, maar niet weet waar deze te verkrijgen

respectievelijk <6%
 en <15% in 2017

2017: 10% en 16% (gemeten in 2016)

GGD-monitor

  • Er is een start gemaakt met uitvoering van acties uit de Nota maatschappelijke ondersteuning en zorg. Op het gebied van communicatie en bewustwording is gestart met een verkenning hoe dit geïntegreerd kan worden in het nieuwe digitaal inwonersplatform, via een module 'sociale kaart'.
  • Ondanks de acties is het streven over de bekendheid van de plek waar inwoners informatie over Wmo-voorzieningen kunnen krijgen niet gehaald. De gemeente scoort hier desondanks beter dan de regiogemeenten (resp. 14% en 21%).

Inwoners kunnen zelfstandig deelnemen aan activiteiten en kunnen participeren in de samenleving (Beleidsnota Wmo 2012-2015)

% Wmo-cliënten dat aangeeft dat tevreden is over de manier waarop de ondersteuning bijdraagt aan het meedoen in de maatschappij  

>95% in 2017

2017: -*

*Doordat vanaf 2016 de opzet van het wettelijk verplichte KTO landelijk veranderd, is de vraagstelling niet meer exact gelijk aan voorgaande jaren. Het resultaat is daarom niet beschikbaar.
In de begroting van 2018 is deze indicator niet meer opgenomen.

KTO-Wmo

  • Er zijn 61 nieuwe statushouders komen wonen in Best. Welzijn Best Oirschot heeft voor de eerste opvang van deze personen gezorgd en maatschappelijke begeleiding aangeboden.
  • Vanaf oktober maakt het participatieverklaringstraject verplicht onderdeel uit van het inburgeringstraject. Al 48 personen hebben vrijwillig deelgenomen aan het traject.
  • De behoeftepeiling naar een 'jonge ouderen coach', heeft uitgewezen dat in Best al veel aanbod is voor (jonge) ouderen. In samenwerking met het VOZ (vrijwilligersoverleg zorg) is gestart met het tegengaan van versnippering en vergroting van de bekendheid van het bestaande aanbod.

Mantelzorgers raken niet overbelast (Beleidsnota Wmo 2012-2015)

% Mantelzorgers dat zich zich tamelijk tot zwaar belast belast of overbelast voelt

<25% in 2017

2017: -*

*Doordat vanaf 2016 de opzet van het wettelijk verplichte KTO landelijk veranderd, is de vraagstelling niet meer exact gelijk aan voorgaande jaren.
De GGD heeft in 2016 de (over)belasting van mantelzorgers wel gemonitord. Hieruit blijkt dat 23% van de volwassen (18-65jr) mantelzorgers en 16% van de mantelzorgers boven de 65 jaar (tamelijk) zwaar belast is.

KTO-Wmo

  • In samenwerking met het platform dementie is er gewerkt aan het vergroten van de bewustwording en bekendheid rondom dementie. Er is een plan gemaakt voor het project Into D'Mentia, waarbij onder meer via een simulatiecabine wordt ervaren wat het betekent om dementie te hebben.
  • Er zijn (subsidie)afspraken met WBO gemaakt over de uitvoering van diverse acties uit de Nota maatschappelijke ondersteuning en zorg, onder meer op het gebied van ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers.  
  • 570 personen hebben het mantelzorgcompliment ontvangen. Het compliment, bestaande uit een VVV-bon, is op een persoonlijke manier uitgereikt in Bestwijzer.

% Mantelzorgers dat zich overbelast voelt

0% in 2017

2017: -*

*zie de opmerking hierboven. Het % mantelzorgers dat zich overbelast voelt is niet gemeten.

KTO-Wmo

Er is een rijk vrijwilligersleven in Best (Beleidsnota Wmo 2012-2015)

% Volwassenen (18-64 jaar) en
ouderen (65+) dat in de periode 2013-2017 vrijwilligerswerk doet

respectievelijk
 >27% en
>30% in 2017

2017: 32% en 34%

GGD-monitor

  • Met inbreng van diverse (vrijwilligers)organisaties nieuwe uitgangspunten voor het subsidiebeleid opgesteld.
  • In 2017 is een maatjesmarkt georganiseerd. Hierbij is het lokale aanbod geïnventariseerd en is onderzoek gedaan naar de behoeften.  Vraag en aanbod worden zo effectief mogelijk gekoppeld.  

Inwoners zijn tevreden over de leefbaarheid in de buurt, wijk en gemeente. (Beleidsnota Wmo 2012-2015)

Oordeel inwoners  over de kwaliteit en de
leefbaarheid van de woonomgeving

> 7,5 in 2017

Gegevens zijn beschikbaar in maart 2018

2017 : -

Veiligheidsmonitor

  • Het buurtbudget is ook in 2017 volledig gebruikt en besteed aan een diversiteit aan initiatieven. Initiatiefnemers en deelnemers zijn enthousiast over het effect van deze activiteiten op de cohesie in hun buurt.
  • In 2017 is de Regiegroep voor WhatsApp buurtpreventie opgericht. Hierin zijn de beheerders van de vele buurtpreventie WhatsAppgroepen van Best verenigd. Inwoners tonen veel betrokkenheid bij hun eigen omgeving, zo blijkt uit het grote en nog steeds oplopende aantal groepen in Best.

Inwoners voelen zich verantwoordelijk voor
en zijn actief betrokken bij hun buurt/wijk.
(Beleidsnota Wmo 2012-2015)

Oordeel   inwoners  over de sociale cohesie

> 6,6 in 2017

(gegevens zijn beschikbaar in maart 2018)

2017 : -

Veiligheidsmonitor

  • In het kader van het uitvoeringsprogramma Samen op ons Best zijn diverse acties uitgevoerd die inwoners inspireren meer betrokken te zijn bij hun buurt of wijk:
    • De actie 'digitaal inwonersplatform'. De voorbereidingen zijn in 2017 gestart.
    • De actie 'pilot omgevingsplan Hoge Akker, Speelheide, De Leeuwerik': betrokken inwoners hebben meegedacht over de inhoud van het te vernieuwen bestemmingsplan van hun eigen wijk.
  • Het buurtbudget is ook in 2017 volledig gebruikt en besteed aan een diversiteit aan initiatieven. Initiatiefnemers en deelnemers zijn enthousiast over het effect van deze activiteiten op de cohesie in hun buurt.
  • In 2017 is de Regiegroep voor WhatsApp buurtpreventie opgericht. Hierin zijn de beheerders van de vele buurtpreventie WhatsAppgroepen van Best verenigd. Inwoners tonen veel betrokkenheid bij hun eigen omgeving, zo blijkt uit het grote en nog steeds oplopende aantal groepen in Best.

Jeugdigen in Best
leven gezond (Nota Lokaal Gezondheids-beleid 2013-2016)

% 14-16 jarigen dat in de afgelopen vier weken minimaal 1 keer alcohol heeft gedronken.

<45% in 2017

2017: 33%

Pubercontactmoment GGD

  • In 2017 is het Convenant alcohol geëvalueerd. In 2018 wordt gestart met de daaruit voortvloeiende acties.

      De werkgroep LJNF is uitgebreid met de
      taak drugspreventie, ter stimulering van de
      integrale aanpak van drugs- en    
       alcoholpreventie.

  • Activiteiten zoals de Tent en 40 dagen zonder alcohol zijn voortgezet.

% 14-16 jarigen dat in de afgelopen vier weken harddrugs heeft gebruikt.

< 0,4% in 2017

2017: 0,3%*

*gegevens zijn beschikbaar gekomen door een nadere analyse van de emovo-resultaten. Hierbij is het component 'lachgas' gesplitst van het resultaat omdat dit geen harddrugs betreft.

Pubercontactmoment GGD

% 'Binge'  drinkers onder drinkende jongeren van 12-18 jaar

<71% in 2017
(gegevens zijn beschikbaar in 2020, 1x per 4 jaar)

2017: -

GGD-monitor

% jeugdigen van 12- 18 jaar dat waterpijp rookt

<18% in 2017
(gegevens zijn beschikbaar in 2020, 1x per 4 jaar)

2017: -

GGD-monitor

% niet-rokers onder jeugdigen van 12-18 jaar

>86% in 2017
(gegevens zijn beschikbaar in 2020, 1x per 4 jaar)

2017 : -

GGD-monitor

Wat heeft het resultaatgebied gekost ?

Baten, lasten en mutaties reserves